BİR YEDİGÖLLER GEZİSİ
Nov 17, 2015 - 7:55am
Benim emektar Canon 550D'nin karıncalanmaması için bir fotoÄŸraf gezisi yapmam gerekiyordu.Bu iÅŸler için İstanbul ve çevresinin biçilmiÅŸ kaftan olduÄŸunu bildiÄŸimden ufak bir araÅŸtırma neticesi doÄŸa fotoÄŸrafları çekimleri için" GeziciYAK Travel'in" organizasyonu ile mevsime uygun en müsait mekanın Bolu- Yedigöller olduÄŸuna karar verdim.
FotoÄŸraf turunun rehberi Cenker Çelebi'nin önderliÄŸinde Kadıköy Evlendirme Dairesi önünden bindiÄŸim son derece lüks midibüs ile molalar dahil toplam 5 saat süren yolculuÄŸumuz Yedigöller'de sonuçlandığında sabah güneÅŸi daha doÄŸmamıştı.
Sabahın yavaÅŸ yavaÅŸ aydınlanışı ile doÄŸanın güzelliÄŸi tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmıştı.
YaÄŸan hafif yaÄŸmurun havayı berraklaÅŸtırmasından olacak sararan aÄŸaç yapraklarının sarı tonlarındaki renk skalasını görmemek olanaksızdı.
Bir doÄŸa fotoÄŸrafçısının aÄŸzını sulandıracak tarzda dingin göle düÅŸen yansımalar o kadar muhteÅŸemdi ki, bu manzara karşısında adeta "yansıma manyağı" oldum.
Artık yapılacak tek ÅŸey "gez göz arpacık" misali bu enfes kareleri benim emektar Canon'a piksel olarak hapsederek okuyucularımla paylaÅŸmak olacak.
TUR REHBERİMİZ CENKER,
Tur rehberi Cenker Çelebi, konusunda deneyimli bilgi sahibi beraber yürümesi ve sohbeti hoÅŸ biriydi. Kendisiyle hem fotoÄŸraf, hem de turizm konusunda bol bol sohbet etme imkanı yakaladım.
BoÅŸnak kökenli oluÅŸundan olacak kendisinden Balkanlar ve Adriyatik kıyıları hakkında çok faydalı bilgiler aldım. Sanırım bundan sonra gezi planımı Balkanlara doÄŸru yapmak farz olacak.
Yedigöller Milli Parkı Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 km. kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan 1642 hektar büyüklüÄŸündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmış.
Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluÅŸan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine baÄŸlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluÅŸmuÅŸ. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleÅŸim yeri olduÄŸu anlaşılmaktadır.
DAÅž DÜÅžEBÜLÜR, AYU ÇIKABÜLÜR
Rehberimiz Cenker Çelebi'nin verdiÄŸi bilgilere göre bölgede yaban hayvanlarından ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavÅŸan ile kuÅŸlardan yabani ördek, yabani güvercin, keklik ve 100’ün üzerinde kuÅŸ türü tespit edilmiÅŸ.
Bu arada meÅŸhur ; dikkat edelim "daÅŸ düÅŸebülür, ayu çıkabülür" espirisinin de bol bol yapıldığını belirtmek isterim.
Yedigöller Milli Parkı içerisindeki “Kapankaya Manzara Seyir Yeri”ne çıkılarak gölleri ve eÅŸsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkündür. Bu güzergâh üzerinde bir de anıt aÄŸaç bulunmaktadır. Ayrıca, milli park içindeki geyik üretme istasyonu ziyaret edilebilir.
Sessiz ve sakin bünyesi, güzel manzaraları, deÄŸiÅŸik arazi ÅŸekilleri, yürüyüÅŸ yolları, ÅŸelaleleri, çeÅŸitli cinste bitki ve aÄŸaçlarla süslü yamaçlarıyla piknik, dinlenme, fotoÄŸraf çekme, spor yapma ve kamp kurma gibi rekreatif faaliyetler yapılmakta.
Parkın ziyarete en uygun zamanı nisan-kasım ayları arası olduğunu da aldığımız muhteşem karelerden anlamış olduk.
Sonuç olarak eÄŸer olanağınız olursa bölgeyi mutlaka ziyaret edin piÅŸman olmayacaksınız.
Tabii ki, kameralarınızı yanınıza almayı unutmadan !!